​Ongevraagde betalingstransacties aan de voordeur of met onbekenden? Beter van niet!

Recentelijk heb ik aan alle Nederlandse en Belgische banken gemeld dat de doorgeschoten bedieningseenvoud van hun QR-code scanners binnen mobiele bankapps gemakkelijk tot misbruik kan leiden.
Met het scannen van een QR-code kun je binnen de meeste mobiele bankapps óf toestemming geven voor het inloggen op internetbankieren op een andere mobiel, tablet of computer óf een betaling c.q. overschrijving goedkeuren. Doorgaans is er daarbij slechts sprake van een impliciete of passieve melding met betrekking tot de door jou goed te keuren actie. Een dergelijke melding kan echter gemakkelijk over het hoofd worden gezien als je wordt afgeleid. Op deze manier kun je met een slimme babbeltruc en onder het mom van een zgn. betaling worden opgelicht om onbedoeld toegang te geven tot jouw gepersonaliseerde omgeving voor internetbankieren. Daarom is het verstandig om altijd alert te zijn op de mogelijkheid van onbedoeld inloggen op internetbankieren. Helemaal als je de QR-code rechtstreeks van één of ander digitaal apparaat af scant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED POST

​Strava: Goed nieuws voor hardlopers die naar de wc moeten

Ben je aan je goede voornemens aan het werken, moet je je hardlooprondje afbreken omdat je echt naar de wc…